Intel predvodi novu eru računalnih sučelja obilježenu sveprisutnim inteligentnim značajkama

Intel Corporation predstavio je proizvode i rješenja koji će ponuditi nova korisnička sučelja i podržati širenje računalnog ekosustava u nova područja.
U svom uvodnom govoru na računalnom sajmu Computex 2015. Kirk Skaugen, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Client Computing Group iznio je predviđanja vezana uz budućnost računalstva te demonstrirao proizvode i platforme koje će nas u nju odvesti. Pokazao je i kako će te inovacije uskoro omogućiti primjenu inteligentnih značajki u svim segmentima života. 

Intel je predstavio proširenje linije proizvoda Intel® IoT Gateway. Najnoviji pristupnički referentni dizajn nudi bolji izbor poluvodičkih elemenata i programske opreme jer je sada obogaćen pristupnicima utemeljenima na procesoru Intel® Core™ i platformom Wind River* Intelligent Device Platform XT 3 s fleksibilnim mogućnostima kombiniranja za situacije u kojima je mali početni trošak važan čimbenik.
Intel je predstavio i nove procesore Intel® Pentium®, Intel® Celeron® i Intel® Atom™, posebno namijenjene rješenjima za internet stvari, osobito maloprodajnim i medicinskim okruženjima. Procesori nude dojmljive grafičke performanse u niskom toplinskom razredu, a prilagođeni su internetu stvari te nude jamstvo sedmogodišnje dostupnosti.

Predstavljen je Intel® Unite™ – novo, cjenovno učinkovito poslovno rješenje osmišljeno za jednostavnu i intuitivnu suradnju te poboljšanu produktivnost sastanaka.

Tehnologija Thunderbolt poboljšana je više no ikada od svog predstavljanja: Thunderbolt™ 3 nudi jedan računalni priključak koji je moguće povezati s uređajima Thunderbolt, svim zaslonima i milijardama USB uređaja.

Prvi bi se proizvodi trebali isporučiti do kraja godine, dok se dodatni proizvodi očekuju tijekom 2016. Peta generacija linije procesora Intel Core sada sadrži i prvi stolni procesor u LGA utoru s integriranom grafikom Iris™ Pro, Intelovim najsnažnijim grafičkim i multimedijskim mehanizmom za klijentske procesore. Snaga toplinskog dizajna od svega 65 W omogućuje potpune računalne performanse u brojnim modelima stolnih računala, uključujući manja i tanja računala Mini PC i stolna višefunkcijska računala, uz dvostruko bolje 3D grafičke performanse, 35 posto bolje multimedijske performanse i dvadeset posto bolje računalne performanse u odnosu na procesore prethodne generacije.

Intel je predstavio i petu generaciju mobilnih procesora Intel® Core™ za mobilne uređaje i internet stvari s integriranom grafikom Intel® Iris™ Pro Graphics.

Da bi naglasio da se krećemo u smjeru potpuno bežičnih računalnih okruženja, Intel je objavio da s Targusom surađuje na proizvodnji standardiziranih rješenja za bežično punjenje.

Predstavljena je i linija procesora Intel® Xeon® E3-1200 v4, procesori Xeon s integriranom grafikom Intel® Iris™ Pro Graphics P6300. Nova linija temelji se na 14 nanometarskoj procesnoj tehnologiji, a osmišljena je za vizualno zahtjevna radna opterećenja utemeljena na oblaku, npr. transkodiranje HD videomaterijala i isporuku putem udaljenih radnih stanica. Nudi do 1,4 puta bolje performanse pri transkodiranju videomaterijala i do 1,8 puta bolje 3D grafičke performanse u usporedbi s prethodnom generacijom.
Izvor: Intel
5.6.2015.