Lenovo na putu oporavka

Lenovo grupa je objavila poslovne rezultate za prvi kvartal, završno s 30. lipnja 2016. Prihod tvrtke Lenovo u prvom kvartalu bio je 10,1 milijardi američkih dolara što je smanjenje od 6 posto u usporedbi s prethodnom godinom (odnosno 4 postotno smanjenje u stalnoj valuti). Kvartal za kvartalom ovo predstavlja rast od 10 posto. Prihod prije oporezivanja u prvom kvartalu porastao je za 297 posto, u odnosu na prošlu godinu, na 206 milijuna američkih dolara. Neto prihod je porastao za 64 posto, u odnosu na prethodnu godinu, na 173 milijuna američkih dolara.

Financijski rezultati tvrtke Lenovo u prvom kvartalu nastali su u vremenu kada su ključna tržišta bilježila ili slab rast ili pad industrije u odnosu na prošlu godinu: prodaja PC-a je pala za 4,1 posto, isporuke tableta su pale za 11,1 posto, isporuke u industriji servera bile su nepromijenjene, ali je tržište pametnih telefona zabilježilo rast od 0,7 posto. U isto vrijeme kineski yuan nastavio je gubiti na vrijednosti ograničavajući sveukupni potencijal rasta u prvom kvartalu. „Unatoč izazovnim uvjetima na području makro ekonomije i naše industrije, koji su uzrokovali pad naših prihoda, uspjeli smo inovativnim proizvodima i snažnom izvedbom značajno poboljšati naš profit u odnosu na prethodnu godinu. Naše poslovanje vezano za osobna računala rezultiralo je snažnom dobiti, a poslovanje vezano za područje pametnih telefona se stabiliziralo u odnosu na prošli kvartal“, rekao je Yuanqing Yang, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Lenovo.

Bruto dobit tvrtke za prvi fiskalni kvartal smanjio se za 7 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,5 milijardi, s bruto maržom od 15,3 posto. Operativni prihod prije oporezivanja za kvartal povećao se za 97 posto, u odnosu na prethodnu godinu, na 281 milijun dolara. Osnovna dobit po dionici za prvi fiskalni kvartal iznosila je 1,57 centa ili 12,19 honkonška centa. Neto dug od 30. lipnja 2016. iznosio je 1,2 milijardi dolara.

(Izvor Atomic PR)
19.8.2016.