Dan zaštite podataka 2020

Suočavanje s novim izazovima.


U Zagrebu je 16. siječnja održana konferencija Dan zaštite podataka 2020 pod motom Suočavanje s novim izazovima. Konferenciju je u svjetlu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te u prigodi obilježavanja Europskog dana zaštite podataka organizirao AZOP - Agencija za zaštitu osobnih podataka koja
je neovisno nadzorno tijelo sa savjetodavnim, korektivnim i istražnim ovlastima za područje zaštite osobnih podataka u Hrvatskoj.


Zaštita podataka jedan je od ključnih čimbenika u procesu digitalne preobrazbe našeg društva, posebice imajući u vidu da su opasnosti od zlouporabe veće negoli ikad prije jer u digitalno doba mnogobrojni akteri na različite načine prikupljaju, obrađuju i koriste osobne podatke. U tom kontekstu sudionici i organizator te konferencije željeli su dati doprinos aktivnom i stručnom razvoju partnerstva između javnog i privatnog sektora, razmijeniti stručna znanja, iskustava i primjere dobre prakse te time učinkovito doprinijeti  razvoju Europe kao zajednice vrijednosti.


Konferencija je okupila hrvatsku i međunarodnu zajednicu stručnjaka za zaštitu podataka i privatnosti, visoke državne službenike, predstavnike tijela javne vlasti, akademske i znanstvene zajednice, predstavnike Europske komisije, Europskog odbora za zaštitu podataka, europskog nadzornika za zaštitu podataka, kao i predstavnike  poslovnih subjekata iz različitih sektora. 


Skup su uvodno pozdravili Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka,  državni tajnici Darko Mikić i Josip Salapić te Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Vlade na tom skupu.


Uvodna izlaganja održali su dr. sc. Wojciech Wiewiorowski, europski nadzornik za zaštitu podataka i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Ventsislav Karadjov, zamjenik predsjednice Europskog odbora za zaštitu podataka.  Svojim sadržajem konferencija je obuhvatila najaktualnije teme iz područja zaštite podataka kao što su naprimjer zaštita podataka kao poslovna prilika u digitalnoj ekonomiji, online manipulacija, profiliranje i ciljano oglašavanje, primjena odgovarajućih načela u dizajnu IT sustava, primjena umjetne inteligencije u privatnom i javnom sektoru s naglaskom na pravne i etičke aspekte, utjecaj kampanja dezinformiranja i propagande na vladavinu prava u EU i tako dalje.


Posebnu pažnju izazvao je panel Umjetna inteligencija i novi izazovi za zaštitu podatka, iako je održan kao posljednji događaj konferencije kasno poslijepodne. Panel je moderirao doc. dr. sc.  Tihomir Katulić, a panelisti su bili:

• dr. sc. Wojcieh Wiewiorowski, europski nadzornik za zaštitu podataka

• dr. sc. Mario Oetheimer, zamjenik načelnika Odjela za istraživanje i podatke

            Agencije Europske unije za temeljna prava

• Tomislav Majerić, voditelj javnog sektora za Središnju i Istočnu Europu

• Saša Bilić, predsjednik uprave Agencije za podršku

• doc. dr. sc. Vladimir Čeperić, FER Sveučilište u Zagrebu

• izv. prof. dr.sc. Markus Schatten, FOI, Sveučilište u Zagrebu


Panelna rasprava obilovala je razli
čitim razmišljanjima i pristupima. Zašto se baš sada puno govori o regulaciji umjetne inteligencije i može li se ona uopće regulirati. Može li pretjerana regulacija ugroziti razvoj umjetne inteligencije.  Prije svega trebalo bi imati neku jedinstvenu općeprihvaćenu  definiciju što je to uopće umjetna inteligencija. Već sada se u našim svakodnevnim životima susrećemo s raznim primjenama umjetne inteligencije, a da toga uopće nismo svjesni. Jedno od mišljenja, gotovo tvrdnja, jest da umjetna inteligencija nikad neće istisnuti ili potpuno zamijeniti čovjeka. I inače, tijekom mnogih izlaganja naglašavano je da u svemu - prvenstveno u središtu razmišljanja - treba biti čovjek i njegova dobrobit.


Osnovni cilj ovog stručnog skupa bio je snažna potreba za podizanjem razine svijesti svih sudionika i građana pojedinaca o temeljnim ljudskim pravima i slobodama 
ugrađenima u Povelju Europske unije o temeljnim pravima kao i u Ustav Republike Hrvatske - o zaštiti osobnih podataka i privatnosti. Prema izjavama pojedinih sudionika cilj ove konferencije je uglavnom ostvaren, a najavljene su i daljnje konferencije na tu temu.


Ujedno, ovom je konferencijom obilježen i Europski dan zaštite podataka koji je utemeljen 2007. godine i to nakon što je Vijeće Europe donijelo odluku  da se 28. siječnja obilježava kao Europski dan zaštite podataka. Na taj dan je potpisana Konvencija za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108) kojom se jamče prava na privatnost svake fizičke osobe glede automatizirane obrade osobnih podataka u svakoj državi potpisnici pa tako i u Hrvatskoj.

Autor: S. Golubić

23.1.2020.