Drugi dan skupa MIPRO 2019

Okrugli stol Prednosti uvođenja 5G mreža u RH.

Drugog dana održavanja skupa MIPRO 2019., u utorak 20.05.2019.  otvorena je Izložba opreme, usluga i tehničko- tehnoloških rješenja. Započela su s radom i savjetovanja Telekomunikacije i informacije, Inženjerstvo softvera i sustava, Digitalna ekonomija i digitalno društvo, Sigurnost informacijskih sustava, te Inženjersko obrazovanje.

 

Posebnu pažnju privukla su danas dva događaja: prezentacija Digitalna platforma Grupe KONČAR i okrugli stol Prednosti uvođenja 5G mreža u RH.

 

Prezentaciju su održali predstavnici Grupe Končar. Na prezentaciji, koja se sastojala od nekoliko dijelova, predstavljena su vlastita sklopovska i programska rješenja za upravljanje kritičnom infrastrukturom. Prikazane su mogućnosti vlastite digitalne platforme SCADA koja se koristi za nadzor i upravljanje postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, vodoprivrede i transporta. Do današnjih rezultata došlo se dugogodišnjim razvojnim radom.

 

Okrugli stol održan je u organizaciji MIPRO-a i HAKOM-a. Okrugli stol je moderirao Gordan Šimac (HAKOM), a sudionici su bili Krešimir Vidović (Ericsson Nikola Tesla), Goran Horvatić – Jambor (Nokia),  prof. Sadko Manđuka (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), Tihana Petričević (Silver monitor) i Ivan Rajković (Spectre). Cilj okruglog stola je bio istaknuti prednosti koje 5G donosi za različite skupine korisnika, te potaknuti razvoj usluga i primjena temeljenih na mreži 5G. Kao rezultat okruglog stola nastojalo se prepoznati primjene koje su najpogodnije za RH i koje bi omogućile poticanje gospodarskog rasta i razvoja.Svaki od sudionika izložio je kratku prezentaciju i viđenje uvođenja 5G mreže.

 Kao posebni gost g. Eric Gaudillat, član tima za CEF2 uredbu Europske komisije, prezentirao je kraju okruglog stola neke 5G primjene i mogućnost njihovog financiranja kroz CEF2 program.

 

Skup nastavlja s radom.
22.5.2019.