Kompanija Ericsson Nikola Tesla obilježila 70. godišnjicu postojanja

Obilježavanje obljetnice je održano pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice i Vlade Republike Hrvatske.

U zagrebačkoj Areni je 7.11.2019. svečano i tehnološki atraktivno obilježena sedamdeseta godišnjica postojanja te hrvatske informacijsko-komunikacijske kompanije pridružene švedskoj korporaciji Ericsson.

 

Dvoranu Arene ispunili su brojni gosti iz političkog, gospodarskog i akademskog života, te sadašnji i umirovljeni zaposlenici kompanije. Uvodno je sve pozdravila Gordana Kovačević, predsjednica kompanije. Ukratko se osvrnula na prošlost, ali i budućnost kompanije. U ime korporacije Ericsson govorio je Franck Bouétard, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora kompanije Ericsson Nikola Tesla. Ukazao je na odlične odnose i čvrstu povezanost Ericssona i Ericssona Nikole Tesle. Darko Horvat, ministar gospodarstva i vladin izaslanik, govorio je o naporima vlade da financijski podrži informacijsko-komunikacijski sektor, posebno u vezi velikih finacijskih potreba za razvoj i primjenu 5G tehnologije u Hrvatskoj. Na kraju je Kolinda Grabar Kitarević, predsjednica Republike Hrvatske, još jednom ukazala na važnost informacijsko-komunikacijske tehnologije i važnost ulaganja u nju i pri tom istakla i svoja iskustva prilikom posjete korporaciji Ericsson u Švedskoj, kao i ulogu Ericsona Nikole Tesle na domaćoj i globalnoj razini. Zajednička poruka svih izlaganja bi se mogla svesti na čestitke za protekli period, ali i dobre želje za još isto toliko uspješnih, pa i uspješnijih, godina u budućnosti. U prvom redu se stavljao naglasak na ljude, zaposlenike, i njihov trud i doprinos u uspjesima kompanije. Ukazano je i na velike izazove koje budući tehnološki razvoj donosi.

 

Cijeli program je bio vrlo originalno osmišljen i na najvišoj tehničko-tehnološkoj razini. Kronološki prikaz razvoja i dostignuća komapanije bio je kombinacija glazbenih izvedbi i prikaza razvojnih faza i postignuća. Dosta se govorilo o prošlosti, ali još više o budućnosti. Prezentacija je završila porukom da mladi stručnjaci ne moraju odlaziti van Hrvatske da bi ostvarili svoje težnje i postigli svjetske rezultate u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija, već to mogu i u domaćim kompanijama. Završni “vatromet” je zamijenila kombinacija svjetlosnih efekata i prateće muzike.

 

Na kraju je za sve brojne sudionike održan kraći domjenak koji je omogućio dodatno vrijeme za susrete zaposlenika različitih generacija, onih koji sada rade i onih koji su u mirovini. Atmosfera cijelog ovog skupa najbolje se mogla ocijeniti kroz brojne pljeskove tokom odvijanja cijelog skupa. Mnogi od prisutnih otišli su vjerojatno s ovog skupa dobivši, metaforički, odgovor na stihove jedne Cesarićeve pjesme: Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap?

 

Sudionici su na kraju dobili i vrlo lijepu monografiju 70 godina / Ericsson Nikola Tesla u kojoj su dokumentirani i mnogi detalji koji nisu mogli biti prikazani na ovoj, vremenski ograničenoj, ali vrlo uspješnoj  svečanosti.

10.11.2019.