MEĐUNARODNA IoT TVRTKA ACONNO GMBH NAJAVLJUJE ŠIRENJE I ZAPOŠLJAVANJE U HRVATSKOJ

Otvaranje podružnice u Hrvatskoj donosi nove prilike za razvoj IT sektora

U Zagrebu se 4. rujna 2019. u dvorani MatisAbsolutLoung na konferenciji za medije predstavila novo pokrenuta (startup) njemačka tvrtka aconno GmbH. Nakon kraćeg predstavljanja, predstavnici tvrtke su na  konferenciji za medije najavili otvaranje podružnice u Hrvatskoj, te period pojačanog zapošljavanja i razvoja poslovanja u Zagrebu i Osijeku. Kao tvrtka specijalizirana za područje interneta stvari (IoT), ona nudi korisnicima gotove proizvode i rješenja, ali i druge mogućnosti  skrojene prema željama  korisnika.

 

Tvrtka aconno razvija certificirane programe (softver) i sklopove (hardver), prvenstveno povezive senzore, te aktivno istražuje nove tehnologije karakterizirane vrlo niskom  potrošnjom energije (ultra low power). Lista aconno-vih korisnika uključuje niz međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, novopokrenute tvrtke, kreatore i fakultete diljem Europe i sjeverne Amerike.

 

U Hrvatskoj aconno posluje zato što su u međunarodnoj konkurenciji izdvojenih partnera  domaće tvrtke najbolje zadovoljile kvalitetom svojih proizvoda i usluga. Na temelju pozitivnih iskustava aconno je prije dvije godine zaposlio manji broj stručnjaka u zagrebačkoj podružnici softverskog partnera Troida, a sve kako bi s vlastitim timom provjerili učinkovitost razvoja proizvoda na daljinu. Taj prvi hrvatski aconno tim, korištenjem sklopovlja razvijenog za tu svrhu, uspostavio je prvu komercijalnu uskopojasnu IoT vezu u Hrvatskoj, čime je aconno postao jedan od predvodnika u razvoju i korištenju novih IoT mrežnih tehnologija.

 

Sljedeći korak tvrtke accono je otvaranje nove podružnice u Hrvatskoj, te ureda u Zagrebu i Osijeku za razvoj i vlastitu proizvodnju. Jedan od motiva je novim zaposlenicima ponuditi obećavajuću perspektivu u Hrvatskoj te na taj način pomoći u zaustavljanju iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi. Kratkoročan cilj accona jest zaposliti 10 suradnika u Zagrebu i 5 u Osijeku na području razvoja softvera i hardvera, a dugoročan zaposliti 40 novih suradnika u razvoju i 30 u proizvodnji. U daljoj budućnosti vide mogućnost realizacije kompletnog procesa proizvodnje i montaže i dostavljanje gotovih proizvoda kupcima širom svijeta izravno iz Hrvatske. Svjesni su da je u Hrvatskoj, kao i svagdje sada u svijetu, vro teško doći do mladih IT stručnjaka.

 

„Novim zaposlenicima nudimo privlačna primanja, rad na najnovijim tehnološkim platformama i gorućim tehnološkim temama u iznimno kreativnom okruženju, suradnju s aconnom u Njemačkoj te s lokalnim i međunarodnim partnerima. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, aconno će unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim.“, izjavio je direktor aconno-a Miroslav Šimudvarac.

 

Interesantno je napomenuti i dodatne razloge zašto se accono odlučio za dolazak u Hrvatsku. Prema riječima direktora Šimudvarca, inače prognanika iz Vukovara, u Njemačkoj  jako cijene naše ljude, dobro poznaju naše znastvenike i sportaše, a znaju i za našeg prof. Baltazara. Potrebne dijelove koje nisu uspijevali izraditi u Njemačkoj, zbog za njemačke proizvođače premalih količina, uspješno se realizirali kod poduzetnika u Hrvatskoj. Kako se i jedan vrlo talentirani stručnjak, kojeg su oni svakako željeli dobiti u svoj tim, nije želio preseliti u Njemačku, oni su odlučili otvoriti tvrtku u Slavoniji kako bi on mogao raditi doma. Možda to nije izuzetak, već znak i prekretnica trenda odlaska mladih stručnjaka, a i drugih,  iz Hrvatske. (SG)

4.9.2019.