Microsoft WinDays12 Business konferencija

Središnjom svečanošću kojoj su prisustvovali Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te brojni ugledni gospodarstvenici, otvorena je Microsoft WinDays12 Business konferencija.
Dvodnevni program poslovne konferencije donijet će sedam panel diskusija i četiri praktične radionice posvećene aktualnim gospodarskim temama.

Program konferencije otvorila je panel diskusija „Život u oblaku postaje stvarnost“. Računalstvo u oblaku nova je IT paradigma koja tvrtkama omogućava zakup IT usluga i servisa. Irena Jolić-Šimović (T-HT), Ante Katavić (BIOS), Ratko Mutavdžić (Microsoft Hrvatska) i Krunoslav Šimatović (Nexus Private Equity partneri) zaključili su da korisnici često nisu svjesni da već dulje vrijeme koriste usluge smještene u računalnom oblaku. Prednosti novog oblika „konzumacije“ IT usluga pretežno koriste male i srednje tvrtke kao i ponuđači usluga koji neprestano rade na promjeni ekosustava i istraživanju novih modela prodaje svojih rješenja i usluga.

Na panelu „Hrvatska pred vratima EU – koji/čiji put odabrati“ sudjelovali su veleposlanik Poljske Wieslaw Tarka, slovenski veleposlanik Vojko Volk, veleposlanik Republike Hrvatske na Cipru, Branko Baričević te Valentin Gescher, voditelj odjela za gospodarstvo u Veleposlanstvu Republike Njemačke. Fokus rasprave bio je na konkurentnosti domaćih tvrtki po ulasku u Europsku Uniju, o budućnosti same unije, ali i o budućnosti hrvatskih građana u zajednici europskih država. Raspravljajući o budućnosti Europske unije, jednoglasno je zaključeno kako je održivost tog saveza država neupitna. Panelisti su komentirali konkretne primjere država članica te kako su se snašle u novom konkurentnom okruženju. Prijedlog sudionika panela je da se tijekom procesa ulaska u EU ulaže u edukaciju radnika i u automatizaciju procesa. Publika je aktivno sudjelovala u diskusiji, osobito tijekom rasprave o prekvalifikaciji radnika i budućnosti unije.

Program prvog dana završio je diskusijom na temu „100 dana nove Vlade“ u kojoj su sudjelovali Ivan Vidaković (Microsoft Hrvatska), Zvonimir Mršić (Podravka), Ivica Mudrinić (T-Hrvatski Telekom) i Božo Prka (PBZ). Svi sugovornici složili  su se kako je Vlada do sada donosila dobre odluke, ali i da je riječ o prekratkom vremenskom razdoblju za dublje analize provedenih mjera. Mršić je istaknuo da je Vlada smanjila državnu potrošnju, povećala PDV, ali i smanjila trošak rada za poslodavce. Prka je naglasio da je vlada u kratkom roku vratila povjerenje investitora u Hrvatsku, dok je Vidaković, uz pohvale pojedinih poteza Vlade, naglasio i kako Vladi evidentno nedostaje odgovarajuća strategija s kojom bi Hrvatska mogla realizirati svoj potencijal. Mudrinić se nadovezao zaključkom da je Hrvatskoj potreban nacionalni konsenzus kako bi se izvukli iz krize i krenuli naprijed.

Posljednji dan ovogodišnjih WinDaysa donijet će četiri panel diskusije i dvije praktične radionice koje sudionicima omogućavaju usvajanje praktičnih znanja koje mogu primijeniti u svakodnevnom poslovanju.

Više o Microsoft WinDays12 konferenciji na www.windays.hr  te na društvenim mrežama Facebook, Twitter ili YouTube.

(Informacija: Microsoft WinDays12 press centar)
26.4.2012.