Ministrica znanosti i obrazovanja na 42. skupu MIPRO 2019

Ministrica održala plenarno istaknuto predavanje Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti

Četvrti dan rada skupa MIPRO 2019 mogao bi se nazvati i danom obrazovanja. Ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof.dr.sc. Blaženka Divjak održala je plenarno istaknuto predavanje Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti. Plenarno predavanje dio je predstavljanja rezultata projekta Hrvatske zaklade za znanost Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu – HigherDecision voditeljice ministrice Blaženke  Divjak. Projekt HigherDecision, koji se na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu provodi od sredine 2015. godine te završava 2019. godine. Visoko obrazovanje ima ključnu ulogu u razvoju ljudskih potencijala, te u gospodarskom i društvenom razvoju. 

 

Povezano, s radom je također započela i dvodnevna radionica  Metodološki okvir za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju. Voditeljica radionice je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep (Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu).  U okviru ove radionice predstavljeni se glavni rezultati projekta HigherDecision. Kroz predavanja su se sudionici imali priliku upoznati s najpoznatijom metodom za višekriterijsko odlučivanje Analitički hijerarhijski proces (AHP) i novom metodom SNAP koja je nastala kao jedan od rezultata projekta kroz radionicu Metode za odlučivanje u visokom obrazovanju – primjeri dobre prakse.

 

Drugi događaj koji je privukao pažnju velikog broja sudionika bio je događaj pod nazivom  Dan tržišta u organizaciji HAKOM-a . Uvodno je predsjednik vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen prikazao stanje, aktivnosti i planove HAKOM-a. U središtu zanimanja je bila izgradnja brze i ultrabrze širokopojasne mreže u RH kao osnovnog preduvjeta uvođenja i optimalnog iskorištavanja 5G mreže. U nastavku  je održana panel rasprava o uvođenju 5G mreže u Republici Hrvatskoj u kojoj su sudjelovali predstavnici domaćih operatora HT-a, A1, Tele2, te OiV-a i HŽ infrastrukture.

 

S radom su započela i preostala savjetovanja MIPRO junior-radovi studenata i Pametni, održivi i elastični gradovi i infrastrukura.

 

Skup završava s radom sutra u petak 24.5.2019.
24.5.2019.