Obilježen dan intelektualnog vlasništva

Zagreb, 26. travnja 2012. –   Umjetnici, izumitelji, glazbenici, liječnici, informatičari – iza svake inovativne i jedinstvene ideje stoji inovativna i inspirirana osoba koja je spremna učiniti sve što treba kako bi ju ostvarila, od koncepta preko stvaranja do konačnog proizvoda.
Microsoft Hrvatska pridružio se danas partnerskim tvrtkama, školama, vladama i mnogim udrugama u obilježavanju Svjetskog dana intelektualnog vlasništva. Taj se dan obilježava dvanaestu godinu za redom, a fokus ovogodišnje proslave je na vizionarskim inovatorima, osobama čije su ideje i intelektualno vlasništvo unijele revoluciju u način na koji živimo našu svakodnevicu.

- Intelektualno vlasništvo „kralježnica“ je inovacije. Ljudi ulažu vrijeme i mnoge resurse kako bi ostvarili svoju ideju i pretvorili san u javnost. No ukoliko se te ideje ukradu, slama se ciklus istraživanja i razvoja što u konačnici znači manje investicija u nove ideje. Stoga možemo reći da nepoštivanje prava intelektualnog vlasništva, kao vrsta piratstva, guši inovativnost – naglasila je Suzana Eterović, voditeljica segmenta malih i srednje velikih tvrtki u Microsoftu Hrvatska.

Prošle je godine Business Software Alliance objavila detaljan izvještaj o kontradiktornim stavovima korisnika računala diljem svijeta. Prema podacma ispitivanja, 71 posto ispitanika odgovorilo je da podržava prava zaštite intelektualnog vlasništva, no 47 posto djelomično ili u potpunosti nabavlja softver nelegalnim kanalima.

Štićenjem intelektualnog vlasništva podupire se inovativnost koja vodi do ekonomskog rasta, stvaranja novih radnih mjesta i potiče razvoj ekonomije znanja. Inovatori i organizacije diljem svijeta mogu se informirati o važnosti poticanja intelektualnog vlasništvo na stranicama http://www.microsoft.com/about/legal/en/us/IntellectualProperty/IPLicensing/,  a više informacija o Svjetskom danu intelektualnog vlasništva dostupno je na adresi http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2012/.

(Informacija: Microsoft WinDays12 press centar)
26.4.2012.