Održan Bug Future Show

Ove godine pod motom A Different Humanity (Drugačije čovječanstvo)

U zagrebačkom Kinu Europa održan je u četvrtak, 7. veljače  šesti godišnji skup Bug Future Show  kojeg organizira tehnološki orjentirani mjesečni časopis Bug, ove godine pod motom A Different Humanity (Drugačije čovječanstvo) . Ulaz je i ove godine bio besplatan, ali isključivo uz pozivnicu na temelju koje se mogla dobiti sama ulaznica.

Generalni pokrovitelj skupa je bio Hrvatski Telekom, a sponzori događanja Algebra, Asseco, Huawei, Kaspersky Lab, Nanobit, Nissan, Sony, Span, Uber i Zagrebačka banka.

Program je obuhvatio raznoliki spektar tema: tehnološke trendove, migraciju domaćih softverskih stručnjaka, futurističke najave, utjecaje na društvenim mrežama, tehnološke izazove i rješenja u školstvu, razvoj poslovanja, igre, sve do pitanja seksualnosti u odnosu na razvoj robotike. Održano je i nekoliko panel rasprava, analiza odgovora posjetitelja na neke teme budućnosti, kao i  nekoliko nagradnih igara za posjetitelje. U foajeu je bila postavljena izložba gadgeta sponzora skupa.

Održana su tri glavna (keynote) predavanja. Glavni gost i izlagač uvodnog predavanja pod naslovom “The End of Everything (As we now it) bio je Ft. Robert Ballecer JR iz SAD-a. On je, kako je predstavljeno, jedan je od najvećih američkih poznavatelja naprednih tehnologija, vanserijski popularan tech podcaster i jezuitski svećenik. Drugo predavanje s naslovom “Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiens” održao je Korado Korlević, znanstvenik i astronom iz Višnjana. Treće predavanje malo dužeg naslova je održala Marina Krleža urednica Seksoteke. Naslov predavanja je “Cyber seks, biseksualnost, netipičan seks, otvorene veze i seksualni roboti”.

 

Cijeli program je održan u dvije paralelne grane prema Programu sa satnicom i detaljima o svakom događaju. Program je bio dostupan na web stranici https://bfs.bug.hr/ . Jedan dio programa  se održavao u samoj dvorani Kina, a drugi u dvorani Muller. Paralelnost  programa  primorala je sudionike da naprave vlastiti izbor kojem će događaju prisustvovati. Na samom otvaranju i uvodnom  predavanju dvorana Kina je bila dupkom puna . Posjetitelji su i stajali  na prolazima kino dvorane, što svjedoci o velikom interesu za ovaj događaj. I tijekom cijelodnevnog programa, dvorana je bila dobro popunjena.

 

Program i sama događanja su vođena u ležernom i nekonvencionalnom stilu s namjerom da se posjetioci prevenstveno zabave, odnosno da se i vrlo ozbiljne teme prikažu na originalni i neuobičajeni način .

 

Jedna od poruka skupa koja bi se mogla izdvojiti je poruka Korada Karlovića, znanstvenika i astronoma, posjetiteljima na kraju njegova izlaganja. Poručio je svima, svakom posjetitelju, da ne vjeruju bezuvjetno svemu što su čuli i vidjeli, već da svatko pojedinačno uloži vlastiti trud i da proba samostalno, vlastitim traženjima i spoznajama donijeti svoj vlastiti zaključak.  Na skupu je dana i zanimljiva informacija o mogućnosti zatvaranja Kina Europa i njegova preuređivanja za druge svrhe što bi značilo i promjenu mjesta održavanja BFS-a.


Stjepan Golubić

8.2.2019.