Održani Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019

Program konferencije je održan pod motom "POVEZIVANJE, KOMUNIKACIJA, SURADNJA"

Ovaj dvodnevni događaj u Zagrebu 1. i  2. travnja obuhvatio je, uz već redovnu konferenciju Dani e-infrastrukture 2019, i Uvodnu konferenciju projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR- ZOO). Program konferencije  je održan pod motom "POVEZIVANJE, KOMUNIKACIJA, SURADNJA". Konferencija je održana u organizaciji Srce-a (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilišni računski centar) u prostorima City Plaza Zagreb i Srce-a.

Središnji događaj prvog dana konferencije bio je projekt  HR-ZOO. Cilj projekta je uspostaviti računalni i podatkovni oblak koji će biti temeljena sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske infrastrukture kako bi se znanstvenoj i istraživačkoj zajednici dugoročno osigurali napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav. Idejni projekt je pokrenut još 2011, da bi se provedbi, uz sufinanciranje EU-a pristupilo 2017. godine. Završetak projekta planiran je za 2021. Jedna od glavnih poteškoća u provedbi projekta bi mogla biti, kako je rečeno, nedostatak  IT stručnjaka u Hrvatskoj. 

Na svečanom otvaranju skup su pozdravili dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srce-a, te dr.sc.Tome Antičić , državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovogodišnji Dani su okupili nešto više od 350 sudionika, pretežno iz znanstvenog i obrazovog područja. Prijenos otvaranja i pozvanih predavanja bio je moguć i putem web-a.

Održana je nekoliko desetaka predavanja, rasprava i radionica usmjerenih na prikaz postojećih i planiranih inicijativa u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojima e-infrastruktura ima značajnu ulogu. Cjelokupni program događanja dostupan je na https://dei.srce.hr/program, a tiskana je i prigodna brošura Srce DEI 2019 Knjiga sažetaka.

Predavanja i rasprave održane su u četiri tematska područja:

-          Znanost i tehnologija

-          Digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti

-          Informacijski sustavi

-          Novi alati i tehnologije u obrazovanju

Održano je i nekoliko zanimljivih pozvanih predavanja iz različitih područja, kao što su biomedicina, astronomija, lingvistika, ali sa zajedničkim nazivnikom: generiranje sve većeg broja podataka tijekom istraživanja. Kako je na konferenciji bilo naglašeno, Hrvatskoj je potrebna  ICT infrastruktura koja će se uspješno nositi s tom rastućom potrebom za pohranom, obradom i zaštitom sve veće količine generiranih i dostupnih podataka. Projekt HR-ZOO bi trebao tome dati značajan doprinos.

2.4.2019.