Svečano otvoren 42.skup MIPRO 2019

Ministar Horvat otvara 42. skup MIPRO.

 

U srijedu 22.5.2019. je svečano otvoren 42.skup MIPRO 2019 koji je, pod pokriveteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, s radom započeo još u ponedjeljak i traje do kraja ovog tjedna. Skup je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat.

 

Neposredno prije samog otvaranja održana je konferencija za tisak na kojoj su sudjelovali ministar Darko Horvat, predsjednik udruge MIPRO dr.sc. Miroslav Poljak i prof. predsjednik Međunarodnog programskog odbora prof.dr.sc. Karolj Skala. Na kraju konferencije ministar Horvat je odgovorio na par pitanja, a jedno od njih je bilo i sa strane InfoTrenda.

 

Na samom otvaranju udrugu MIPRO i njezine planove je predstavio je predsjednik Udruge , a o sadržaju ovogodišnjeg skupa predsjednik Međunarodnog programskog odbora. Skup su zatim pozdravili Tomislav Plavšić (HOPS), Darinko Bago (Končar), Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla), Frane Barbarić (HEP).  Skup je pozdravio i državni tajnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, te zamjenici gradonačelnika Opatije i Rijeke.

 

Kao dio otvaranja proglašena su i nagrađena tri najbolja rada ovogodišnjeg skupa, te jedan studentski rad. Dodijeljena su i tri priznanja Prijatelj MIPRO-a sudionicima koji dolaze redovno na MIPRO duži niz godina.


Centralni događaj na radnom dijelu svečanog otvaranja bio je plenarni okrugli stol Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja u HR. Plenarnu raspravu je inicirao ministar Darko Horvat, a moderirao prof. dr. Slavko Vidović direktor InfoDom d.o.o.

 

Sudionici plenarne rasprave su bili:

-           Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

-          izv.prof.dr.sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost, FER

-          dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

-          prof. dr. Neven Vrček, dekan, Fakultet organizacije i informatike

-          mr. Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla

-          Tatjana Skoko, direktorica Microsoft Hrvatska

-          Damir Zec, Direktor IBM Hrvatska

-          Vlado Rendulić, član Uprave, APIS IT

 

Zaključak okruglog stola, koji je na kraju formulirao ministar Horvat, je da sve pojedinačne rasprave i prijedloge treba objediniti u jednom dokumentu kao prijedlog jedne digitalne eko platforme  koju je potrebno pretočiti u strateški dokument i zakonodavni okvir u skladu s europskim smjernicama. Pri tom je najbitnije ostvariti zajednički pristup.    

 

U poslijepodnevnom dijelu plenarnog rada održana su četiri plenarna pozvana rada iz inozemstva vezana uz  temu umjetne inteligencije.

 

S radom su započela i savjetovanja Mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija, Računala u tehničkim sustavima, Inteligentni sustavi i Poslovni inteligentni sustavi.

 

Za sve sudionike, goste i uzvanike održan je na kraju dana koktel.

23.5.2019.