Sveučilišni računski centar “Srce” predstavio svoj poslovni plan za 2019. godinu

U prvom planu aktivnosti u 2019.godini su akademski oblak, istraživački podaci i informacije, te provjera autentičnosti.
Na konferenciji za novinare, pod nazivom "Srce u 2019. godini" predstavljen  je u četvrtak, 14. veljače 2019. godine u zgradi Srca poslovni plan Sveučilišnog računskog centra (Srca) za 2019. godinu. Plan su predstavili ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić i zamjenik ravnatelja Ivan Marić. U prvom planu aktivnosti u 2019.godini su akademski oblak, istraživački podaci i informacije, te  provjera autentičnosti.

Na samom uvodu ravnatelj Srca je podsjetio na više od 50 različitih digitalnih usluga koje Srce pruža svojim korisnicima i koje je potrebno kontinuirano održavati i unapređivati (među njima su sustavi AAI@EduHr, ISVU, ISRHKO, ISSP, Dabar, Hrčak, Merlin, edu4IT, klaster Isabella, CRO NGI i drugi).

U djelovanju i radu Srca, 2019. godina će zasigurno biti obilježena intenzivnim aktivnostima u vezi s uspostavom i izgradnjom Hrvatskoga znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." prošle godine i formalno se započelo s provedbom ovog  projekta.

I ovogodišnja stručna konferencija Srce DEI 2019 (1. i 2. travnja 2019.) odvijat će se u sklopu projekta HR-ZOO. Tijekom dvodnevne konferencije  planira se održati niz događanja u svrhu promocije i predstavljanja doprinosa projekta kako akademskoj i znanstvenoj zajednici, tako i cijelom društvu kroz promicanje digitalnoga društva, modernog obrazovanja i popularizacije znanosti.

Drugi veliki projekt Srca i Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji će uzeti zamah tijekom 2019. godine, vezan je uz uspostavu Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje kojeg vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i koji se također financira sredstvima iz strukturnih fondova EU.

Kao rezultat niza aktivnosti Srca i konzultacija sa zajednicom počevši od akademske godine 2019./2020. (jesen 2019.) planira se nabava licenci za najmanje dva softvera za provjeru autentičnosti tekstova, prije svega radova studenata na hrvatskim visokim učilištima. Takav softver kvalitetna je pomoć i osigurava donošenje kvalificiranih odluka visokim učilištima, mentorima i povjerenstvima o autentičnosti predanih radova, tj. odluka o tome radi li si o eventualnom pokušaju plagiranja.

U sustavu digitalnih akademskih arhiva i repozitorija krajem 2018. godine tehnički je omogućena pohrana nove vrste digitalnih objekata: skupa podataka (engl. dataset), pa tijekom 2019. godine predstoji promocija i podrška uporabi ove nove mogućnosti koja je prvenstveno namijenjena za pohranu, dugotrajno čuvanje i diseminaciju istraživačkih podataka, tj. podataka koji su kreirani ili prikupljeni tijekom istraživanja i temelj su za objavljene znanstvene rezultate. Nakon višegodišnjih priprema i potpisivanja ugovora o dodjeli više od 196 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, tijekom 2019. godine Srce, u suradnji s projektnim partnerima, planira ključne vidljive iskorake povezane s uređenjem podatkovnih centara u Osijeku, Rijeci i Splitu, te posebno na izgradnji modernog podatkovnog centra Srca unutar kampusa Borongaj u Zagrebu.

Plan rada Srca za 2019. godinu prihvaćen je na sjednici Upravnog vijeća Srca krajem prosinca 2018. godine, a javno je dostupan, kao i planovi i izvještaji za protekle godine na web stranicama Srca na adresi http://www.srce.unizg.hr/dokumenti/sluzbeni-dokumenti/

Tijekom završnih pitanja i odgovora ukazalo se i na neke problem s kojima se Srce susreće u svojim nastojanjima i planovima za 2019. Jedan je u nedostatku mladih ICT stručnjaka, a drugi u neiskustvu vezanom uz poslove javne nabave vezane za velike investicije u novu opremu ove godine.

I na kraju jedno zapažanje, konferencija Srca održana je, slučajno ili ne, baš na Valentinovo. 

15.2.2019.