U Microsoftu Hrvatska potpisan ugovor o izvedbi projekta Geonucleus.Si

Radi se o projektu uspostave informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika, prvenstveno njegove stare jezgre.

Ugovor su predstavili i potpisali direktorica  Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, predsjednik Uprave tvrtke Span Nikola Dujmović  i  predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalamatinac“ Nikola Grubić.

 Informacijski sustav kulturno povijesne cjeline Šibenika temelji se na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Microsoft Azure. To je platforma koja je u procesu odobrenja  Microsoftove donacije kroz program Microsoft Philantropies.  Razvoj, prilagodbu i implementaciju rješenja provest će tvrtka Span. Span je među vodećim hrvatskim tvrtkama koje pružaju profesionalne usluge projektiranja, razvijanja i izgradnje informacijskih sustava temeljenih na naprednim tehnološkim rješenjima globalnih IT lidera. Projekt je iniciralo vrlo aktivno Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ i to , kako naglašavaju, s lokalne razine. Društvo izdaje i svoj bilten „Juraj“. Ovim projektom želi se doprinjeti zaštiti vlastite kulturne baštine. Očekuje se da će značaj i vrijednost projekta prepoznati i drugi gradovi u Hrvatskoj i pokrenuti slične vlastite projekte.

Potreba za takvim projektom proizašla je iz nedovoljno razrađene metodologije i postupaka za izradu konzervatorske i tehničke dokumentacije za obnovu starina, te nedovoljno sustavna informatizacija i aktualizirano praćenje podataka o graditeljskoj baštini , poglavitio u inventarizaciji. Projekt ima definirane opće i specifične ciljeve. Kroz projekt će se, između ostalog, realizirati i internetska platforma, sučelje putem kojeg će se građani moći informirati o stanju svake pojedine građevine. Svaka će građevina imati normirani osobni karton sa svim značajnim podacima.

U prigodno izdanoj brošuri Geonucleus.Si , navodi se kako se ovom inicijativom  s lokalne razine, prvoj u Hrvatskoj, želi dati i doprinos ekonomičnosti već postojećeg velikog projekta izrade Informacijskog sustava kulturne baštine RH –TEUTA na državnoj razini. Taj je  projekt inače iniciran 2000/2001-ve godine, i dalje je aktivan kao otvoreni i permanentni sustav, kako se navodi na internetskoj stranici Ministarstva kulture RH. Za očekivati je ostvarenje odgovarajuće sinergije između ovih aktivnosti na lokalnoj i državnoj razini.

Donatori projekta su Solaris d.d., Zaklada Adris, Odašiljači i veze d.o.o. Zagreb, NP Krka i INA d.d. Među podupirateljima projekta su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo turizma RH,Grad Šibenik, zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, Arhitektonski fakultet Zagreb, Geodetski fakultet Zagreb i SPAN d.o.o. Financiranje projekta još nije definirano u potpunosti, te će se tražiti daljni donatori, a planira se i sudjelovanje na natječajima za europske fondove.

U današnje vrijeme opće digitalizacije i digitalne preobrazbe lijepo je bilo vidjeti, što baš i nije tako često, kako u fokusu zbivanja konferencije nisu bila najnovija tehnološka rješenja, već zaštita i promocija hrvatske kulturne baštine, a najnovija tehnologija prvenstveno kao pomagalo u izvedbi rješenja. Ovaj događaj izvrsno daje i svoj doprinos  Europskoj godini kulturne baštine 2018. Na kraju ove vrlo dobro organizirane i posjećene konferencije održan je za prisutne novinare i goste prigodan božićni domjenak. (sg)

24.12.2018.