U ZAGREBU USKORO NATJECANJE U KREIRANJU APLIKACIJA ZA PROJEKT EUROPSKE SVEMIRSKE AGENCIJE I EK

Program Europske svemirske agencije i Europske komisije Copernicus redovito prati i nadzire atmosferu, oceane i kopnene površine.
Natjecanje Copernicus Hackathon Zagreb 2019, će se održati u Sveučilišnom i računskom centru, 23. i 24. listopada ove godine.

Upravo putem ovog natjecanja, hrvatski programeri, poduzetnici, stručnjaci različitih profila, kao i učenici i studenti, imat će priliku pridonijeti neograničenim načinima primjene njegovih podataka.

 

O Copernicusu će govoriti Boris Drilo, predsjednik HUP- Udruge informacijsko-komunikacijske djelatnosti, Željko Perić, predsjednik HUP- Udruge geodetsko geoinformatičke struke, koordinator Copernicus Hackathona Zagreb prof. dr. sc. Željko Bačić s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, organizator Copernicus Hachathona Zagreb mag.ing. geod.et geoif. Zvonimir Nevistić, doc. dr. sc. Dario Bojanjac s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dipl. ing. Andrej Lončarić iz tvrtke GDi Zagreb.

 

Podsjetimo, ambiciozan europski program Copernicus kreiran je s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in situ podataka, a različite usluge koje nudi pomažu u rješavanju nekih od najtežih ekoloških izazova kao što su sigurnost hrane, porast razine mora, prirodne katastrofe, urbanizacija, otapanje ledenjaka ili sveobuhvatne klimatske promjene.

Na zagrebačkom Hackathonu tijekom punih 24 sata natjecat će se interdisciplinarni timovi do 5 članova, čiji će zadatak biti razviti programsku aplikaciju koja koristi Copernicus podatke ili servise za rješavanje određenog problema.

 

Natjecanje je organizirano u dvije kategorije; službenoj, u kojoj se mogu takmičiti punoljetne osobe državljani EU, Norveške i Islanda i srednjoškolskoj, u kojoj se mogu takmičiti učenici srednjih škola, a održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu, dok će pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima dobiti druge vrijedne nagrade.

 

Imajući u vidu potencijale Hrvatske i Slovenije, tematska područja Copernicus Hackathona Zagreb bit će Pametni gradovi i pametna uprava,  Zaštita okoliša i klima i Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.  

7.6.2019.