Ubrzanje digitalne transformacije pomoću digitalnih blizanaca i digitalnih ekosustava - ebiz 2019

Glavne teme ovogodišnje konferencije su društvo i ekonomija, digitalno poslovanje i zdravstvo te digitalno bankarstvo i sigurnost.
U zagrebačkom City Plaza Event Centru održana je trodnevna konferencija o digitalnom poslovanju “e-biz 2019” na kojoj vodeći stručnjaci govore o digitalizaciji poslovanja, zdravstva, bankarstva i drugih sektora.
Glavne teme ovogodišnje konferencije su društvo i ekonomija, digitalno poslovanje i zdravstvo te digitalno bankarstvo i sigurnost.

Digitalnom transformacijom gospodarski i subjekti javne uprave razvijaju svoje sposobnosti za prijelaz u digitalno poslovanje. Kroz digitalnu umreženost uz primjenu digitalnih tehnologija; suradnju u virtualnim zajednicama i razvoj digitalnih ekosustava; eksperimentiranje sa velikim količinama podataka uz otvorene inovacije i sredstva 4IR; te razvoj poslovne agilnosti, razvijaju se strateške kompetencije poslovnog subjekta koje omogućavaju „Digital Business“.

U takvom "konačnom stanju" Digitalne transformacije, uspostavljaju se i postaje operabilan „Digital Twin“ koji omogućava ubrzanje razvoja. Digitalni blizanac nekog proizvoda, poslovne funkcije ili cijelog poslovnog sustava, omogućava iskorištavanje velikih količina podataka i primjenu umjetne inteligencije (AI),  u približno stvarnom vremenu. "Gejziri" podataka iz IoT mreža, društvenih mreža i iz digitalnih platformi omogućavaju: razumijevanje konteksta i sustava; automatsko učenje te automatsko zaključivanje za donošenje odluka i automatsko upravljanje sustavima i njihovom interakcijom sa poslovnom okolinom/ekosustavom. Autonomna vozila, autonomna poduzeća ili autonomno „bilo što“, uz potporu umjetne inteligencije i vođeno svrhama i vrijednostima, postavljenim od ljudi, obilježit će digitalnu epohu i primjenu umjetne inteligencije za kružno gospodarstvo. Digitalni ekosustavi omogućit će dugoročnu održivost takvih sustava i njihove poslovne okoline.

Primjeri takvih primjena su u energetskom sektoru, pametnim gradovima te umreženi digitalni blizanci za "National Digital Twin".
Teorija kompleksnih adaptivnih sustava (CAS theory) daje nam alate za takve potrebe (razumijevanje, učenje i zaključivanje). Digitalni blizanci su najveći korisnici velikih količina podataka (kao goriva digitalnog doba: Data as-a Fuel). Ubrzanje digitalne transformacije i traženje vlastitih prečica i inovacija, omogućit će se primjenom digitalnih blizanaca u digitalnim ekosustavima, kao najvažnijeg pitanja osposobljenosti za digitalno poslovanje.
26.3.2019.