WinDays 2012: Microsoft Dynamics AX

U vremenu izazovnog poslovanja mnoge tvrtke razmišljaju dugoročno.
Samim tim, svjesne su nužnosti smanjenja rizika, kvalitetnijeg upravljanja i korištenja najboljih globalnih praksi u vlastitom poduzeću, moglo se čuti na predstavljanju lokalizacije Microsoft Dynamics AX na poslovno-tehnološkoj konferenciji WinDays12. Riječ je o poslovnom rješenju koje odgovara na poslovne izazove pet grana industrije – proizvodnje, distribucije, maloprodaje, javnog sektora te profesionalnih usluga, a uključuje rješenja kojima uz ERP funkcionalnost podržava i sekundarne poslovne procese. Lokalizacijom rješenja tvrtke odgovaraju na zakonsku regulativu te istovremeno omogućavaju brzo i učinkovito obavljanje poslova svojim klijentima.

- Prema posljednjem IDC EAS izvještaju koji pokriva hrvatsko tržište, zamjetna je kontrakcija od 7,3 posto pa je ukupno domaće EAS tržište vrijedilo nešto više od 37,5 milijuna dolara. Microsoft i dalje drži drugu poziciju s udjelom od 14,8 posto, što predstavlja porast u odnosu na prethodnu godinu. Pritom 60 posto prihoda ostvarujemo od rada s postojećim korisnicima, a 40 posto kroz implementacije kod novih korisnika. Sa današnjim danom najavljujemo i službenu dostupnost Dynamicsa AX na hrvatskom tržištu. Naši su partneri, tvrtke Adacta i IN2, već lokalizirali i prilagodili rješenje potrebama naših korisnika – rekao je Zoran Šegić, voditelj odjela poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska.

U svijetu se sredinom prošle godine Microsoft Dynamics AX rješenjem služilo više od 14.000 tvrtki. Daljnji rast tržišnog udjela potiče i Microsoftova partnerska strategija, fokusirana na pružanje pomoći partnerima u razvoju specifičnih vertikalnih rješenja. Nadogradivost i jednostavnost prilagodbe, kao i interoperabilnost s drugim Microsoftovim tehnologijama, omogućava partnerima implementaciju različitih rješenja, uz smanjenje troškova za tehničke integracije i kompatibilnost. To potvrđuje i primjer tvrtke Adacta, koja je do sada surađivala s različitim granama industrije, a čije su implementacije iz područja proizvodnje vezane uz neke od najvećih klijenata kao što su Maraska, Eko Međimurje ili Linde plin.

- Na dosadašnjim smo projektima implementirali mnoga specijalizirana vertikalna rješenja. Značajna prednost Dynamics proizvoda je dostupnost velikog broja takovih rješenja koja partnerima omogućavaju korištenje najboljih globalnih praksi, u skladu s potrebama klijenata – naglasio je Krešimir Mlinarić, direktor Adacte Zagreb.

Zamjetan je porast implementacija u odnosu na prethodnu godinu, čemu sigurno pridonosi i očekivani dolazak konkurencije zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i provedena konsolidacija koja je mnogim tvrtkama omogućila ulazak u novi ciklus rasta. Tvrtke koriste fleksibilnost Dynamics proizvoda kako bi implementirale dodatne funkcionalnosti nužne zbog specifičnosti pojedinog tržišta.

- S obzirom na portfelj klijenata očekujemo prve implementacije u području javnog sektora i zdravstva. Prošlih smo godinu dana iskoristili za prilagodbu rješenja za potrebe tih vertikala i integraciju s našim postojećim produktima – zaključila je Amera Zulić Vrabec, izvršna direktorica IN2.

(Informacija: Microsoft WinDays12 press centar)
26.4.2012.