Više od 400 tisuća kućanstava obuhvaćeno Vipnetovom optičko-kabelskom mrežom

Republika Hrvatska je preuzela obveze Digitalne agende EU, a Vipnet s brojkom od 400 tisuća pokrivenih kućanstava smatra da je najspremniji operator za Digitalnu agendu u Hrvatskoj. Time se ostvaruju preduvjeti koji omogućavaju da 400 tisuća kućanstava ima pristup internetu brzinama do 120 Mbit/s.
„Pokriti 400 tisuća kućanstva vlastitom mrežom je vrijedno postignuće, tim više ako se u obzir uzmu i činjenice da se radi o naprednoj mreži za superbrzi internet te o dvostruko više pokrivenih kućanstava u odnosu na prvog sljedećeg konkurenta. Ovo je točka nakon koje Vipnet nastavlja s uvođenjem novih tehnologija, točnije EuroDocis 3.1 standarda koji ćemo testirati u narednim mjesecima. Implementacija ovog standarda Vipnetovim će korisnicima koji su spojeni putem optičko-kabelske mreže, omogućiti brzine interneta do 1 Gbit/s", izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

 Jiří Dvorjančanský je predstavio i rezultate istraživanja o navikama korištenja fiksnih usluga u kućanstvima u Republici Hrvatskoj koje je provela agencija Prizma. Istraživanje pokazuje da je brzina interneta ključna za odabir usluga fiksne telefonije, pa tako čak 57 posto korisnika navodi brzinu interneta kao presudan faktor.

Zanimljivi su i podaci o broju TV prijamnika u kućanstvima koji pokazuju da 48 posto kućanstava posjeduje jedan TV prijamnik, 32 posto kućanstava posjeduje dva a 17 posto kućanstava posjeduje tri ili više TV prijamnika. Većina ispitanika, njih gotovo 60 posto, u prosjeku pred TV prijamnikom provede 1 do 3 sata dnevno, a gotovo 25 posto ispitanika pred TV prijamnikom provede više od 4 sata dnevno.
Na fottografiji: Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta
A.M.
30.6.2016.