Windows 10

Svaki novi operacijski sustav diva iz Redmonda prilično se nestrpljivo iščekuje i podrobno evaluira, a o njemu svatko ima i nešto reći. Već smo se navikli da nakon jednoga uspješnog slijedi manje uspješni koji većina nastoji izbjeći čekajući novu iteraciju.
Nakon najave novog operacijskog sustava mnogi su se upitali što se je s operacijskim sustavom Windows 9. Iz Microsofta na to ne daju eksplicitni odgovor, no pretpostavlja se kako se žele što više udaljiti od Windowsa 8. Po kuloarima se moglo čuti razna ne baš vjerojatna objašnjenja poput onoga kako mnogi u Microsoftu smatraju da brojka devet donosi nesreću pa čak i da postoji mnogo starijih aplikacija koje pri pokretanju provjeravaju verziju operacijskog sustava samo na temelju prve znamenke te bi na temelju naziva Windows 9 mogle pomisliti da je riječ o Windowsu 95 ili 98.

Microsoft ni dosad baš nije bio dosljedan pri imenovanju svojih operacijskih sustava pa ni to nije potez bez premca. Najlogičnije zvuči objašnjenje da se želi što više distancirati od ne baš uspješne priče Windows 8 i 8.1 i prikazati Windows 10 kao potpuno novu paradigmu u izgradnji operacijskih sustava. Kao što smo rekli, to je Technical Preview i do završnog izdanja sigurno će se dodati ili oduzeti neke stvari. Sa zanimanjem iščekujemo novi internetski pretraživač koji se zasad naziva Project Spartan, pogotovo ako se ostvare Microsoftove najave da će Internet Explorer 11 i dalje biti zastupljen na svakom Windows 10 uređaju, jer se u tom slučaju postavlja pitanje njegove uloge.

Mate Strgačić

Cijeli članak pročitajte u novom broju Open InfoTrenda 198.


 
21.5.2015.